+381 21 300 3682; +381 63 643 920 Futoška 22, NOVI SAD

Higijena i održavanje proteze

Na svim tvrdim površinama koje su izložene u usnoj šupljini mogu se stvoriti naslage plaka. Bakterije se pričvršćuju za površine proteze i tamo udružuju na sličan način kao što se to događa na prirodnim zubima. Ako se plak duže vremena ne uklanja, u njega se ugrađuju minerali i pretvara se u kamenac. Naslage kamenca često su prisutne na starim protezama koje nisu pravilno čišćene, a pritom kamenac može biti obojen različitim sastojcima iz hrane i pića.
Zato je nophodno pravilno i svakodnevno čišćenje i dezinfekcija proteza. Glavna greška prilikom održavanja higijene proteza je da ih ljudi koji ih nose peru i ribaju klasičnim četkicama i klasičnom pastom za zube. Klasične paste za zube su namenjene zubima, što proteze svakako nisu, i sadrže abrazive u sebi (slično kao vim) koji ne mogu da oštete zub ali i te kako oštećuju proteze. Na protezama klasična pasta za zube pravi mikro ogrebotine u koje se bakterije, plak i kamenac kasnije mnogo lakše naseljavaju a iz takvih oštećenja je kasnije mnogo teže očistiti plak. Ovakve proteze brže potamne i skraćuje im se vek trajanja a pri tome ostaju nedovoljno čiste što može da dovede i do infekcija mekih tkiva u ustima i kandidijaze usne duplje.
Da bi se pravilno očistila proteza ona se mora fizički dobro očetkati od ostataka hrane, masnoća i palka a zatim i dezinfikovati.
Za četkanje proteze se koriste specijalne četkice za proteze koje se mogu kupiti u bolje snabdevenim apotekama a ukoliko to standard dozvoljava može se pored četkice koristiti i mala ultrazvučna kadica namenjena za čišćenje proteza.
Dezinfekcija se obavlja specijalnim preparatima od kojih su na našem tržištu najzastupljenije Corega šumeće tablete koje bi trebalo svakodnevno koristiti(pakovanje je od 30 kom.) Nakon odležavanje proteze u rastvoru tablete protezu treba očetkati dobro pod mlazom vode četkicom za proteze.

Dr Darko Bujas